29 Haziran 2014 Pazar

PATLICAN KURULU BULGUR PİLAVI



Ankara Beypazarı gezimizde ( Beypazarı gezisi için tıklayınız ) aldığımız sebze kuruları , geçen kış boyunca soframıza renk kattı. Dolma harcı menemen harcı , salata harcı, meyhane pilavı harcı ve patlıcanlı pilav harcı  ve kurutulmuş dilimlenmiş sarımsak..Hepsi tek kelimeyle harikaydı.  Bulgur pilavına patlıcan kurusu çok ama çok yakıştı.
Malzemeler :
* 1 orta boy kuru soğan
* 1 fincan patlıcanlı sebze kurusu ( patlıcan, yağ biberi, kuru nane )
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 su bardağı iri pilavlık bulgur
Yapılışı :
* İnce yemeklik doğradığımız soğanı 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyoruz.
* Sebze kurularını içine atıyor, bir-iki dakika daha kavurmaya devam ediyoruz.
* Bulguru katıyor, içle birlikte bir kaç karıştırıyoruz.
* 2 su bardağı kaynar suyu ekliyor ve suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişiriyoruz.
* 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
Hayırlı Ramazanlar

HAMSİ TAVA



Ramazan'ın ilk gün sürprizi sevgili balıkçımızdan geldi. Kışın bile bu kadar lezzetlisini yememiştik diyebilirim. Gemlik körfezinden, avlanmasına izin verilen balıkçıların,  küçük kayıklardan tuttukları hamsiler çok lezzetliydi. Bakalım Kahveci-Sihirli Tencere -Hamsi Tava'yı nasıl yapmış...

Malzemeler :
* 1 kilo hamsi
* 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
* 1 su bardağı tam buğday unu /  mısır unu
* Kızartmak için yarım çay bardağı riviera tipi zeytinyağı

Yapılışı :
* Yıkadığımız hamsileri 20-25 dakika suyunu salması için süzgeçte beklettikten sonra, bir tepsiye koyduğumuz unun içinde, bir güzel unluyoruz. 4 hamsiyi kuyruklarından birbirine yapıştırarak başka bir tepsiye diziyoruz. Tüm hamsilere aynı işlemi yaptıktan sonra , tavada ısıttığımız zeytin yağında altın sarısı , karamel rengini alana kadar kızartıyoruz.

* Servis tabağına alıp, üzerine sarımsak ve hafif limon suyu ekleyerek servis yapıyoruz.  Nar Sirkeli Iceberg Salata  ( tarif için tıklayınız
yapmayı ve bol bol yeşillik eklemeyi unutmuyoruz.

Hayırlı Ramazanlar
Afiyet Olsun.

NAR SİRKELİ ICEBERG SALATA



Taze, pırıl pırıl , ferah bir salata için Iceberg marul benim favorilerimden. Bu salatamız da son derece basit , lezzetli ve sağlıklı. Kühne Nar sirkesiyle birlikte farklı ekşi bir tadı oluyor. Özellikle tavsiye ediyorum. Alışık olduğumuz üzüm ve elma sirkesinin aksine , keskin olmayan tadı ve kokusuyla , kısır ve mezeler dahil her şeye çok yakışıyor.
Malzemeler :
* 1 adet iceberg marul
* 2 adet  havuç
* 1 demet taze soğan
* 1 adet salatalık
Sosu için
* 4- diş sarımsak, ezilmiş
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* 1 çay kaşığı limon kekiği
* tuz- taze çekilmiş karabiber
* 2 yemek kaşığı Nar Sirkesi
* Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yapılışı :
* Marulu , soğanları ve salatalığı tercihimize göre ince veya orta kalınlıkta doğruyoruz. Iceberg marulu doğradıktan sonra  iyice temizlenmesi için mutlaka içine tuz veya sirke kattığımız suda 15-20 dakika bekletiyoruz. Sonrasında iyice kurutuyoruz. Lezzetli bir salata için kullandığımız malzemelerin sulu kalmaması çok önemli, yoksa salata sosunun tadı bozuluyor.
* Havucu rendeliyoruz.
*  Marul , soğan ve salatalığı ayrı bir kasede iyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Rendelediğimiz havuçları marulların etrafına yerleştiriyoruz.
* Derin bir kasede iyice ezdiğimiz sarımsakların içine , zeytinyağı , tuz, karabiber, kekik, nane,nar sirkesi ekleyerek 2-3 dakika hızlıca çırpıyoruz. ( bu sayede sosumuz iyice yoğunlaşıyor:)
* Salatamızın üzerine sosumuzu gezdiriyoruz.
* Salatamız servise hazır.

Hayırlı Ramazanlar

Afiyet olsun.


28 Haziran 2014 Cumartesi

BURSA'DA RAMAZAN

Bursa-Ulucami

Her şehrin bir coşkusu , bir güzelliği vardır. Bursa'mız da başka bir güzel ,başka bir tılsımlıdır bizim için. Her köşesinden tarih çıkan, geleneklerine , göreneklerine bağlı , hem modern hem de klasik , özünü inkar etmeyen bir kent Bursa. Camilerimiz, hanlarımız, hamamlarımız derken eskiyle yeniyi ,  medreselerle kolejleri bir arada barındıran , Türkiye için otomotiv ve tekstil sanayide öncü bir şehir. İşte bu güzel şehir Ramazan ayında bir başka güzel oluyor. Camilerden okunan ezan daha bir gür , yapılan bir yardım daha kıymetli , yenen küçük bir lokma daha lezzetli ,daha bereketli . Ulucami, Emirsultan, Yeşil Cami, 4.Murat Cami ve daha niceleri tüm Ramazan boyunca ziyaret edilir. İftar yemekleri verilir, paylaşılır ve usulca kimselere söylemeden yardımlar yapılır. Allah rızası için dualar edilir. Hep derim ya , bu şehir benim için çok başka diye.....
Hayırlı Ramazanlar





FESLEĞENLİ TAVUK KAVURMA


Malzemeler:
*7-8 parça tavuk göğsü
* 2 adet havuç ( jülyen doğranmış )
* 2 adet çarliston biber ( jülyen doğranmış )
* 1 orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
* 6-7 diş sarımsak ( 2-3 parçaya ayrılmış )
* tuz-karabiber 
* 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
* 1 tatlı kaşığı Ege kekiği ( minik top top olanlar , elinizle ovarak toz haline getiriyorsunuz )
*  Yarım çay bardağı zeytinyağ

Yapılışı :
* Jülyen doğranmış havuçları zeytin yağında hafif yumuşayıncaya kadar pişirip içine hemen çarliston biberleri atıyoruz. 
*Biberler de hafif yumuşayınca yemeklik doğradığımız soğanları tenceremize  hemen ardından tavuk göğüslerini doğramadan bütün olarak atıyoruz. Tavuklar arkalı önlü pişene kadar, kısa aralıklarla ters yüz ederek pişiriyoruz. Arada tavuğa hafif çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.
*Sarımsakları ekliyor ve kavurmaya devam ediyoruz.Tuz , karabiber , fesleğen ve kekiği ekledikten sonra baharatların iyice yumuşaması için tencerenin kapığını kapatarak çok kısık ateşte 20 dakika kadar kavurmaya devam ediyoruz.
* Yanına haşlanmış mısırla ikram ediyoruz.

Hayırlı Ramazanlar, Sağlık, Bereket ve Mutlulukla.....

27 Haziran 2014 Cuma

ADANA-MERSİN USULÜ CİĞER ŞİŞ



Bizim oraların tadına doyulmaz kebaplarından. Evde yapması hiç de zor değil. Yanına sumaklı soğan salatası , bol kimyon ve acıyla müthiş oluyor. Biz ailece bayılıyoruz bu tada. Ciğer yemeyenler için tavuk şişleri de hazır bulunduruyoruz yanda. Ne olur ne olmaz. Bu ciğer kebap işi , biraz da yöresel kültür, alışkanlıkla alakalı. Benim çocukluğumda Mersin'de Ciğerci Apo vardı mesela. İnsanlar sabah erkenden ciğer kebap yemeye giderlerdi. Öğlen iş yerlerinden çıkanlar Apo'nun dükkanı önünde uzun kuyruklar oluştururlardı. Biz de çok giderdik Ciğerci Apoya , sabahları değil ama, öğlenleri.



Malzemeler :
* 1 kilo  kuzu veya dana ciğeri ( ince kuş başı doğranmış ) ( kuzu ciğeri daha da lezzetli oluyor )
*300 gram  kuyruk yağı ( Küçük küçük doğranmış )
* Lavaş ekmek
* Kimyon / Tuz
Yanına ikram etmek için  biber, domates közlemesi, babagannuş ( tarif için tıklayınız )  , sumaklı soğan salatasını  (tarif için tıklayınızunutmuyoruz.



Yaplışı :

* İnce ince doğranan ciğerleri , özel ciğer şişlerine , iki-üç  parça ciğer,  bir parça kuruk yağı olarak diziyoruz.Üstüne hafif tuz gezdiriyoruz.  Mangalda pişirdiğimiz ciğerlerimizi lavaş ekmeklerin içine çekerek , bol kimyon, acı biber , sumaklı soğan salatası ekleyerek sıkıca dürüm yapıyoruz, ayran veya şalgam suyuyla ikram ediyoruz.
Not : Maalesef dürüm yapılmış hali fotoğrafının çekilmesini bekleyemedi :)
Afiyet olsun.

20 Haziran 2014 Cuma

İşte Stres Altında Bile Pozitif Kalabilirsiniz

Çalışma hayatının her gün biraz daha stresli hale geldiği doğru. Stresin iş başarısını engelleyen en önemli nedenlerden biri olduğu da iyi biliniyor. İş hayatında stres bir ölçüye kadar faydalı bulunuyor fakat o ölçüden fazlası da iş ilişkilerini bozuyor, dikkati dağıtıyor, verimi azaltıyor, başarısızlığa sebep oluyor. Tüm bu olumsuzluklar üst üste gelince ister istemez sosyal hayatımız da etkileniyor.

Bu  nedenle iş yeri kaynaklı stresi azaltmanın bazı yolları var. Benim de çok kullandığım ve etkili yollardan biri olduğuna inandığım yöntem ise; strese girdiğim anlarda ufak molalarlar birlikte derin derin nefes alıp vermek. Bu işlemi arka arkaya 5-6 kez tekrarladığımda fark edilir bir rahatlama hissediyorum.

Geçtiğimiz günlerde yine stresli bir anda bu yöntemle rahatlamaya çalışırken çalışma arkadaşımın masasında granini meyve suyu şisesinin üzerine iliştirilen şöyle bir mesaj gözüme çarptı; “Sen her şeye yön verecek güce sahipsin.” Bir anda pozitif düşünmenin çok işe yaradığını fark ettim. Sonra kendi kendime dedim ki; nefes egzersizleriyle birlikte kendimizi bu şekilde motive edebilir, içimizdeki potansiyeli dışarıya çıkarabiliriz.



Benim kartımı sizlerle paylaşıyorum.

Kendi pozitif mesajınız için granini facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

https://www.facebook.com/graniniTurkiye
Bir boomads advertorial içeriğidir.

14 Haziran 2014 Cumartesi

CUMALIKIZIK KÖYÜ - BURSA



Bir çok kişinin dizilerden bildiği Cumalıkızık köyü..Tarihin içinden yüzyıllara dayanarak gelmiş bu günlere. Sokaklarında yürürken düşünmeden edemiyorsunuz, kimler geçti buralardan diye. Osmanlı'dan günümüz Bursa'sına kalan ender köylerden. Şu anda bir turizm cazibe merkezi. Uludağ eteklerinde, vadilerin arasında kalan köylere kızık denirmiş. Bu köy gibi başka kızıklar da var. Fidyekızık ,Derekızık, Hamamlıkızık,Değirmenlikızık. Ancak yalnızca Cumalıkızık orrijinal dokusunu koruyabilmiş. Bir rivayete göre Osmanoğlu Osman Bey , bu köye bir Cuma günü gelmiş ve adını Cumalıkızık koymuş, bir diğerine göre de diğer köylerden bu köye Cuma namazına gelirmiş köylüler ; o yüzden de adı Cumalıkızık olmuş.Rengarenk evleri  ve dar sokaklarıyla çok güzel bir köy. Köylüler el işlerini ve kendi mahsullerini satıyorlar. Çok güzel reçeller, meyveler alabilir, restore edilmiş konaklarda kalabilir, lezzetli gözlemelerden yiyebilirsiniz. Biz Mavi Boncuk restoranına gittik, sabahları gözlemenin yanı sıra köy kahvaltısı da veriyorlar. Köyün mimarisine ve güzelliğine hayran kalacaksınnz. Tek bir şeyden hoşlanmayacaksınız...O daracık sokaklardan geçmeye çalışan ve bütün manzarayı alt üst eden arabalardan....Görünce inanamadım....Pes....Sen bu kadar kıymetli tarihi bir bölgede otur ve özen gösterme...Bence belediyenin bir önlem alması gerek .Daha fazla bilgi için Bursa Valiliğinin hazırladığı websitesine gidebilir ve Cumalıkızık kitapçığını PDF olarak indirebilirsiniz bilgisayarınıza.











AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...