21 Kasım 2013 Perşembe

ERBİL GEZİSİ SONU VE EVE DÖNÜŞ....


Eveet, 3 günlük Kuzey Irak Erbil ziyaretimiz sona erdi. Ve memlekete döndük. Geriye anlatılacaklar kaldı. En son sizlere Divan Otel'den bahsetmiştim. Şimdi biraz da Erbil'i anlatayım, giderken her ne kadar biraz tedirgin olsam da , gayet güzel ve güvenli bir 3 gün geçirdik. Gideceklere gerekli bilgileri aktarmaya başlayalım. Atlas Jet'in her gün 10:40'da  Istanbul Atatürk Havalimanından Erbil Havalimanına , ve 14:45 te de Erbil Havalimanından Istanbul Atatürk Havalimanı'na seferi var. Yolculuk 2 saat 10 dakika sürüyor. Irak'la aramızda 1 saat fark var, onlar bizden 1 saat daha ilerideler. Atlas Jet'le yolculuk çok güzel geçti. Uçuş sırasındaki yiyecek ve içecek hizmeti ücretsiz. Sabah  giderken gayet lezzetli sıcak kahvaltı servisi vardı. Menemen ve yanında 2 çeşit peynir, çeşitli içecek seçenekleri, kek, küçük bir çerez paketi, cherry domates ve ince doğranmış sebzeler. Bu arada sadece Erbil'e gideceksiniz vize almıyorsunuz. Pasaportunuzla karşı tarafa geçtiğinizde size pasaport kontrol noktasında 15 günlük geçici vize veriyorlar. Yalnız bu sadece Erbil bölgesi için geçerli. Bununla Irak'taki diğer hiç bir şehre gidemiyorsunuz. Eğer öyle bir şey yapacaksınız, mutlaka vize için başvurmanız gerek. Evet Erbil yeni yeni oluşmaya başlayan bir şehir. Her yerde devasa inşaatlar, rezidans inşaatları, villa siteleri, bir Amerikan Köyü, bir Italyan köyü ve iki tanede Uluslararası Okul var. Yani dümdüz kocaman bir ova düşünün, her yerde inşaat malzemeleri, iş makineleri yani kocaman bir şantiye adeta. Erbil Citadel denen eski kalenin olduğu  bölgeye gidince kendinizi aslında coğrafya olarak çok da yabancı hissetmiyorsunuz.. Her yerde açıkta satılan yiyecekler, yollarda döviz satan tezgahlar, Samsung S4 ler, Galxy  Note 3 ler falan ortalarda , hatta yerlerde falan satılıyor. Bir tarafta turşucular, bir tarafta fırınlar, her yer toz içinde...Biz gittiğimizde Ticaret Fuarı varmış meğer. Bir görseniz , her yerde Türk İşadamları, Avrupalılar , Amerika'dan gelenler. Duty Free'ler çok ucuz , özellikle Divan Otel'deki Setur Duty Free. İçkiler 14, 16 Dolar arası !!!
Bize Erbil'i, tanıtan Nihat Bey'in sayesinde karış karış gezdik şehri. Eski kale içine, pazarlarına, kahvelerine gittik. Yolda da çok enteresan biriyle tanıştırdı bizi Nihat Bey. Tam pazarın içinde yürürken karşımıza çıkan kişi Muhammed Ahmet isminde bir yaşlı amca, o kim mi ? Bir zamanlar çok popüler olan ; İbrahim Tatlıses'in söylediği 'Yallah Şoför şarkısının bestecisiymiş !!!
Daha neler var bakalım.....Evet sokakta satılan yiyecekler, hurma, nar. Evet  mesela, nar el arabalarında ayıklanmış olarak açıkta satılıyor. Kaselere koyarak satıyorlar ve tuz dökerek  yiyorlar.


Citadel

Hurma

Muhammed Ahmet






 

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...