3 Mart 2012 Cumartesi

EKŞİLİ ETLİ KURU PATLICAN DOLMASI


Kuru sebzelerle yapılan yemekler bir başka oluyor.Kuru patlıcan dolması da ekşili olunca bir başka oluyor.İşte tarifimiz.
Malzemeler :
* 15-20 tane kuru patlıcan
* 300 gr yağsız kıyma
* 3 çay bardağı pirinç
* 2 orta boy soğan ince rendelenmiş
* 2 domates rendelenmiş
* 1/2 demet ince kıyılmış maydonoz.
* Kırmızı toz biber
* Karabiber / Tuz
* Bir yemek kaşığı biber salçası ( güney bölgelerimizde yapılan hafif morumsu olanlardan bulabilirseniz harika olur )
* Bir yemek kaşığı domates salçası
* 1,5 çay bardağı zeytinyağ
Ekşili Sos İçin
* 4-5 diş sarımsak
* 1 limonun suyu
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* Yarım çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı :

* İlk iş olarak patlıcanlarımızı dizili oldukları ipten çıkarıp 15-20 dakika haşlıyoruz;fazla yumuşak olmaması lazım.
* Pirinçleri iyice yıkadıktan sonra derin bir kaba alıyoruz.
* Sonra tüm malzemeyi çiğden karıştırıyoruz.
* Ve haşladığımız patlıcanların içlerini dolduruyoruz.Çok tepeleme doldurmuyoruz; pirinçlerin pişince irileşeceğini düşünerek...
* Tenceremizin dibine çok az miktarda yağ dökerek ,patlıcanları yerleştiriyoruz.Pişirmek için ( patlıcanların üstüne gelmeyecek şekilde) tenceremize patlıcanların yarısına gelecek kadar su ekliyoruz.
* Pişince tencerenin altını kapatıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz.
* Diğer taraftan sosumuzu hazırlıyoruz.
* Tava da yağı hafif kızdırıp ;içine ezdiğimiz sarımsakları atıyoruz. Hafif kokusu çıkınca ; kuru naneyi atıp kavuruyoruz ve üzerine daha önceden sıktığımız bir limonun suyunu ekliyor ve bir taşım kaynatıyoruz.
* Bir kaşık yardımıyla yavaş yavaş dolmalarımızın üstüne sosumuzu döküyoruz. Ve tencerenin ağzı kapalı olarak 15-20 dakika dinlendiriyoruz.
* Yanına koyu kıvamlı bir yoğurtla servis yapıyoruz.* Afiyet olsun.

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...