24 Haziran 2012 Pazar

SARIMSAKLI EKMEK

Bayat ekmekler için müthiş çözüm !!! Diyelim bir-iki gün öncesinden ekmeğiniz kaldı, fazla aldınız ve yenmedi. Ne yaparsınız? Ya hemen köfte içi olarak kullanılır, ya benim gibi derin dondurucuya atar sonrasında her şekilde kullanırsınız. Unutmadan taze baget yada tam buğday/çavdar ekmeğiyle de harika olur. Malzemeler * 1 ekmek * 4-5 sarımsak * 1 çaybardağı zeytinyağ * 1 tatlı kaşığı fesleğen , kekik Yapılışı : * Ekmeğin üzerine aralıklarla ve çok derin olmamak şartıyla yan kesikler atıyoruz. * Sarımsağı ezerek, fesleğeni kekik ve zeytinyağla bir güzel karıştırıyoruz. * Bu sosu ekmeğimize bir güzel sürüyoruz ve o kesiklerden de iyice içine çekmesini sağlıyoruz. * 200 derece fırında kızarana kadar , 20 - 25 dakika tutuyoruz. * Özellikle balığın yanına harika oluyor; şiddetle tavsiye ederim. * Afiyet olsun

DİL BALIĞI

Malzemeler * 3 adet filoto dil balığı * Beyaz un * Galeta unu * 2 yumurta * Tuz-Karabiber * 50 gr tereyağ * Yarım demet maydonoz * Yarım limon Yapılışı * Daha önceden oda ısısında beklettiğimiz tereyağımızı çukur bir kase içine alıp,ince ince doğradığımız maydonoz ve yarım limonun suyuyla iyice karıştırarak minik minik maydonozlu tereyağ topları hazırlıyoruz. Ve buzdolabında soğumaları için bekletiyoruz. * 2 yumurtayı iyice çırparak ,tuz ve karabiberle tatlandırıyoruz. * Balıkları önce beyaz una , sonra yumurtaya ve en sonda galeta ununa bulayarak, kızgın yağda altın sarısı olana kadar kızartıyoruz. * Kızaran balıkları önce kağıt havlu serili bir tabağa alıp yağını çektiriyoruz ve sonra servis tabağına alarak üzerine minik tereyağ toplarını koyuyoruz. * Afiyet olsun :)

YAPRAK SARMA


Bahçedeki asmamızdan topladığımız yapraklarla güzel bir yaprak sarması yapalım demiştik. ( Diyetten önce ) İyiki de yapmışım, bir süre sadece fotoğraflara bakacağım çünkü. Yapraklar tencerede piştikten sonra , ben bir de onları kapaksız bir Borcam'a alır fırında azıcık üstlerini kızartırım. Daha bir güzel geliyor tadı o zaman. Malzemeler: * Asma yaprakları Ölçüler ne kadar çok yaprağınız olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. 50 adet kadar sarma için ; * 1,5 su bardağı pirinç * 1 büyük soğan * 4 domates * 1 yemek kaşığı domates salçası * 1 yemek kaşığı biber salçası ( Mersin-Hatay tarafındaki mor renkli biber salçasından bulursanız harika olur ! ) * 1/2 demet maydanoz * 1/2 demet taze nane * 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber * 1 tatlı kaşığı kuru nane * Karabiber * Tuz * 1 çay bardağı su * 1/2 çay bardağı zeytinyağ * 2 su bardağı sıcak su Yapılışı * Taze yaprakları yıkadıktan sonra, derin bir tencerede, limonlu ve tuzlu suda 3-4 dakika kadar haşlıyoruz. * Pirinçleri iyice yıkayarak derin bir kaba alıyoruz. * Domatesleri ve soğanı rendeliyoruz. * Nane ve maydanozları da ince ince kıyıyoruz * Domates ve biber salçalarını da ekleyerek şöyle bir karıştırıyoruz. * Tuz ve baharatlarla tatlandırıyoruz. * İçine bir çay bardağı suyu da ekleyerek , tekrar karıştırıp yaprakları sarmaya başlıyoruz. * Tencerenin dibine az miktarda zeytinyağ koyuyoruz. * Asmanın kıvrık kıvrık olan dallarını tencerenin dibine döşüyoruz. * Yaprakları tencereye yerleştirirken, yaprağın tam başından kopardığımız kısa kısa dalları da atmıyoruz. Onları da aralara serpiştiriyoruz.Çok güzel bir ekşi tat verdiğini göreceksiniz. * İsterseniz pişerken içine ince kesilmiş limon dilimleri de koyabilirsiniz. * Ben pirinci çiğden koyarım, ama isterseniz , iç malzemeyi kısa bir süre pişirebilirsiniz. * Yaprakları tencereye yerleştirdikten sonra üstüne yaprakların açılıp dağılmasını engellemek için porselen bir tabak yerleştiriyoruz ve 2 subardağı sıcak suyu ekliyoruz, kısık ateşte-mutlaka arasıra kontrol ederek pişiriyoruz.Ortalama olarak 40 dakika da pişecektir. * Daha sonra isterseniz bir fırın kabına alarak ağzı açık olarak biraz daha pişirip yaprakları hafif yakabilirsiniz. ( Tabii isterseniz doğrudan bir fırında da pişirebilirsiniz. * Piştikten sonra isterseniz ; Mersin usulü , üzerine zeytinyağda sarımsak ve nane yakarak ve limon suyu ekleyerek oluşturacağınız sosu ekleyebilirsiniz. Bu durumda en az 30-40 dakika dinlendirirseniz tadına tad katarsınız. * Afiyet olsun :)

KABAK BORANİ

Hem hafif hem lezzetli ; Malzemeler : * 3 adet kabak; alacalı soyulmuş ve küp küp kesilmiş * Sarımsaklı yoğurt * Yemeklik doğranmış soğan * Zeytinyağ, kırmızı pul biber, tuz Yapılışı : * Kabakları haşlıyoruz * Servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz. * Yemeklik doğradığımız soğanları zeytin yağında pembeleştirip, kırmızı pul biberle birlikte kokusu çıkana kadar kısa bir süre pişiriyor ve yoğurdun üstüne ekliyoruz. * Ve bir güzel yiyoruz.

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...