10 Haziran 2015 Çarşamba

Akdeniz Fırın Tavuk


Nefis, misler gibi, tam yazlık. ..
Buyrun tarifine.
Malzemeler :
* 4 adet tavuk göğüs, iri jülyen  doğranmış
* 1 orta boy kuru soğan
* 7-8 diş sarımsak
* Kekik
* Biberiye
* Yarım demet maydanoz
* Yarım demet nane
* Tuz-karabiber
* Yarım limon suyu
* 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
* 300 gr Emmental peyniri ya da Kars Kaşar
* 4 adet patates
* Yarım çay bardağından biraz az zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı tereyağı
 Yapılışı :
* Önce tavukları derin bir tencereye alarak sularını salıp çekmelerini sağlıyoruz.
* Zeytinyağını ekleyip yemeklik doğradığımız soğanları beraber soğanlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
*Kekik ve biberiyeyi ekliyor tuz ve karabiberle tatlandırıyoruz.
* Diğer taraftan patatesleri soyup halka halka doğruyoruz.  Kağıt havlu ile patateslerin suyunu çektiriyoruz. Fırın tepsisine yerleştirip üzerine 3 kaşık zeytinyağı gezdirip 200 derece fırında kızartıyoruz.
* Patatesler kızarınca derin bir fırın kabında tavukla birleştirip harmanlıyoruz üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı bırakıp 15 dakika daha fırınlıyoruz.
* Diğer taraftan maydanoz ve naneyi iri doğruyoruz .
Servis:
Tavukları servis tabağına alıp maydanoz,
nane ve ince dilimler halinde kesilmiş kaşar peyniriyle harmanlıyoruz. Cevizi serpip limonlayarak ikram ediyoruz.

Afiyet olsun.

Güveçte Tereyağlı Biber Dolması



Toprak kabın nefis lezzetiyle pişen bu güveç dolmaya bayılacaksınız. Lezzet minik sırlardan gizlenir...
Malzemeler :
İç harcı:
Tercihe göre ;
1 kilo dolmalık biber
2 adet kabak
1 adet kurusoğan
Yarım demet maydanoz
5-6 dal taze nane
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz-karabiber -kırmızı toz biber
2 su bardağı pirinç
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 su bardağı su
2 domates rendesi
Sosu :
* 3 yemek kaşığı köy tereyağı
* 3 tatlı kaşığı kuru nane
* 1 tatlı kaşığı yağlı kırmızı biber
* Yarım limonun suyu

Yapılışı :
* 2 su bardağı pirinci iyice yıkıyor ve süzüyoruz.
* Soğanı ve domatesleri rendeliyoruz.
* Salça ve baharatları ekliyoruz.
* Zeytinyağı ve bir bardak suyu ekliyor ve karıştırıyoruz.
Şimdi işin püf noktasına geldik. ... Toprak güvecin içine 2 adet rendelenmiş domatesi yayıyoruz. Doldurduğumuz biberleri güvece yerleştiriyoruz.
* 6, 7 adet taze sarımsağı kesmeden güvecin içine serpiyoruz.
*  Biberlerin yada doldurduğumuz sebzenin yarı yüksekliğine gelecek kadar sıcak su ilave ediyoruz.
* Bir kahve fincanı zeytinyağını dolmaları arasından koyuyoruz.
* 20-25 dakika sonra dolmalar pişmeye yakın bir tavada 3 yemek kaşığı köy tereyağını eritip içine iki tatlı kaşığı kuru nane ve 1 tatlı kaşığı yağlı pul biber atarak kokusu hafif çıkıncaya kadar kavuruyoruz. Üzerine yarım limonun suyunu ekliyor ve dolmaların üzerine döküyoruz.  5 dakika daha pişirdiken sonra güveci ocaktan alıp dinlendiriyoruz.
* 15 dakika sonra sıcak sıcak servis ediyoruz . Yanına süzme yoğurt ikram ediyoruz.
* Afiyet olsun.

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...