29 Haziran 2014 Pazar

PATLICAN KURULU BULGUR PİLAVI



Ankara Beypazarı gezimizde ( Beypazarı gezisi için tıklayınız ) aldığımız sebze kuruları , geçen kış boyunca soframıza renk kattı. Dolma harcı menemen harcı , salata harcı, meyhane pilavı harcı ve patlıcanlı pilav harcı  ve kurutulmuş dilimlenmiş sarımsak..Hepsi tek kelimeyle harikaydı.  Bulgur pilavına patlıcan kurusu çok ama çok yakıştı.
Malzemeler :
* 1 orta boy kuru soğan
* 1 fincan patlıcanlı sebze kurusu ( patlıcan, yağ biberi, kuru nane )
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 su bardağı iri pilavlık bulgur
Yapılışı :
* İnce yemeklik doğradığımız soğanı 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyoruz.
* Sebze kurularını içine atıyor, bir-iki dakika daha kavurmaya devam ediyoruz.
* Bulguru katıyor, içle birlikte bir kaç karıştırıyoruz.
* 2 su bardağı kaynar suyu ekliyor ve suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişiriyoruz.
* 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
Hayırlı Ramazanlar

HAMSİ TAVA



Ramazan'ın ilk gün sürprizi sevgili balıkçımızdan geldi. Kışın bile bu kadar lezzetlisini yememiştik diyebilirim. Gemlik körfezinden, avlanmasına izin verilen balıkçıların,  küçük kayıklardan tuttukları hamsiler çok lezzetliydi. Bakalım Kahveci-Sihirli Tencere -Hamsi Tava'yı nasıl yapmış...

Malzemeler :
* 1 kilo hamsi
* 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
* 1 su bardağı tam buğday unu /  mısır unu
* Kızartmak için yarım çay bardağı riviera tipi zeytinyağı

Yapılışı :
* Yıkadığımız hamsileri 20-25 dakika suyunu salması için süzgeçte beklettikten sonra, bir tepsiye koyduğumuz unun içinde, bir güzel unluyoruz. 4 hamsiyi kuyruklarından birbirine yapıştırarak başka bir tepsiye diziyoruz. Tüm hamsilere aynı işlemi yaptıktan sonra , tavada ısıttığımız zeytin yağında altın sarısı , karamel rengini alana kadar kızartıyoruz.

* Servis tabağına alıp, üzerine sarımsak ve hafif limon suyu ekleyerek servis yapıyoruz.  Nar Sirkeli Iceberg Salata  ( tarif için tıklayınız
yapmayı ve bol bol yeşillik eklemeyi unutmuyoruz.

Hayırlı Ramazanlar
Afiyet Olsun.

NAR SİRKELİ ICEBERG SALATA



Taze, pırıl pırıl , ferah bir salata için Iceberg marul benim favorilerimden. Bu salatamız da son derece basit , lezzetli ve sağlıklı. Kühne Nar sirkesiyle birlikte farklı ekşi bir tadı oluyor. Özellikle tavsiye ediyorum. Alışık olduğumuz üzüm ve elma sirkesinin aksine , keskin olmayan tadı ve kokusuyla , kısır ve mezeler dahil her şeye çok yakışıyor.
Malzemeler :
* 1 adet iceberg marul
* 2 adet  havuç
* 1 demet taze soğan
* 1 adet salatalık
Sosu için
* 4- diş sarımsak, ezilmiş
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* 1 çay kaşığı limon kekiği
* tuz- taze çekilmiş karabiber
* 2 yemek kaşığı Nar Sirkesi
* Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yapılışı :
* Marulu , soğanları ve salatalığı tercihimize göre ince veya orta kalınlıkta doğruyoruz. Iceberg marulu doğradıktan sonra  iyice temizlenmesi için mutlaka içine tuz veya sirke kattığımız suda 15-20 dakika bekletiyoruz. Sonrasında iyice kurutuyoruz. Lezzetli bir salata için kullandığımız malzemelerin sulu kalmaması çok önemli, yoksa salata sosunun tadı bozuluyor.
* Havucu rendeliyoruz.
*  Marul , soğan ve salatalığı ayrı bir kasede iyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Rendelediğimiz havuçları marulların etrafına yerleştiriyoruz.
* Derin bir kasede iyice ezdiğimiz sarımsakların içine , zeytinyağı , tuz, karabiber, kekik, nane,nar sirkesi ekleyerek 2-3 dakika hızlıca çırpıyoruz. ( bu sayede sosumuz iyice yoğunlaşıyor:)
* Salatamızın üzerine sosumuzu gezdiriyoruz.
* Salatamız servise hazır.

Hayırlı Ramazanlar

Afiyet olsun.


AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...