11 Mayıs 2013 Cumartesi

EKS MUTFAK ve Norveç'li ünlü şef Jostein Medhus

çiğdem durukan@NORWEGIAN SEAFOOD COUNCIL Şef Jostein Medhus

çiğdemdurukan@NORWEGION SEAFOOD COUNCIL
Anatolium Karaca Mağazası içindeki EKS Mutfak Atölyesi

çiğdemdurukan@NORWEGIAN SEAFOOD COUNCIL


Geçtiğimiz Perşembe günü Norveç 'ten ülkemizi ziyarete gelen ünlü şef Jostein Medhus ve EKS Mutfak Akademisi'nin konuğu olduk. Bursa'lı blogger arkadaşlarımızla keyifli bir workshop geçirdik. Böylece bu etkinliğe katılmama sebep olan sevgili Derya'lı Lezzetlerin Derya'sı , Bursalı Blogger'ların ablası Annemineli Zehra Hanım'la ve diğer blogger arkadaşlarla tanışma fırsatı yakalamış oldum. EKS Mutfak Anatolium alışveriş merkezindeki KARACA mağazası içinde yemek atölyeleri yapıyor. EKS yani Eyüp Kemal Sevinç, kendisini televizyondaki programlarından da tanıyoruz. Ekibiyle birlikte yemek pişirmeye gönül vermiş kişlere böyle keyifli organizasyonlar hazırlaması harika . O gün kendisi yoktu, EKS ekibinden Cengiz Şef bizlere yardımcı oldu.Hep birlikte çok keyifli bir gün geçirdik ve 3 tarif uyguladık. Somon, Norveç Uskumrusu, ve Mezgit Mücver...Balığa karşı kısmen mesafeli davranan ben, tüm lezzetlere bayıldım doğrusu. Bu arada workshop öncesi aldığımız kısa bilgilere göre, dünyanın somon üretiminin %60'ı Norveç'e ait. Japonlar ünlü suşilerini Norveç somonu ile yapıyorlarmış...Serbest pazar ekonomisi !
NORWEGION SEA FOOD COUNCIL BASIN BÜLTENİNİ aşağıda okuyabilirsiniz.
Daha fazla bilgi almak için :http://en.seafood.no/

Bursa’da Norveç Deniz Ürünleri Rüzgarı


Norveç Deniz Ürünleri Konseyi (Norwegian Seafood Council)’nin davetlisi olarak Norveç’in en önemli şeflerinden ve Norveç Aşçılar Milli Takımı’nın Başkanı Jostein Medhus ülkemize geldi. Şef Jostein; bir hafta kaldığı ülkemizde İstanbul, İzmir ve Ankara’nın yanısıra Bursa’nın en önemli otel ve restoranlarının şeflerine Norveç Deniz Ürünleri Semineri düzenledi.

Somona büyük ilgi
Bursa EKS Mutfak Atölye’sinde gerçekleşen seminere Bursa’lı şeflerin ilgisi büyüktü.  Jostein ve Eyüp Kemal Sevinç; Norveç deniz ürünleri, pişirme teknikleri hakkında bilgi verip, sunum teknikleri hakkında ipuçları verdi. Şefler özellikle somonla ilgili sorular sordular. Bu önemli gün nefis deniz ürünlerinin tadımıyla sonlandı.

Günde üç öğün balık
Dünyada Çin’den sonra en fazla balık ürünü ihraç eden 2. ülke olan Norveç’in başta somon olmak üzere balıkları, her gün tüm dünyada 36 milyon öğünde tüketiliyor. Hafta sonu ise bu rakam iki katına çıkıyor. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Doğu Avrupa Bölge Müdürü Maria Kivijarvi Heggen’in verdiği bilgilere göre Türkiye pazarı da her yıl daha da büyüyor ve başta somon olmak üzere balık ürünlerine ilgi artıyor



Evet taktık önlüklerimizi ve işte ilk tarifimiz:

FIRINDA SOMON
Malzemeleri orada uyguladığımız ölçülere göre vereceğim, siz gerekn çarpma -bölme işlemlerini yaparsınız.


çiğdem durukan @NORWEGIAN SEAFOOD COUNCIL
* 1 adet somon fileto
* 1 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
Sos için :
* 1 yemek kaşığı labne
*1 tatlı kaşığı taneli hardal
* Tuz,karabiber
* 2 yemek kaşığı zeytniyağ
* bir kaç damla limon suyu
Yapılışı :
* Önce somonun iki tarafında önce şeker , sonra tuzla bir güzel tatlandırıyoruz. Ve bir tabağa alarak yaklaşık olarak 15 dakikia kadar dinlendiriyoruz.
* Bu arada labne ve hardalı bibirine iyice yedirerek karıştırıyoruz.
* Dinlenen somonların üzerinde hafifçe su biriktiğini görüyoruz. şeker ve tuz balığın etinin hem diri kalmasını hem de yağının ve suyunun içinde kalmasını sağlıyor pişerken.  Daha sonra ılık su dulu bir kabın içinde somonun üstündeki şeker ve tuzu hafifçe yıkıyoruz.. Bir kağıt havlu yardımıyla balığımızı hafife kuruluyoruz.. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisinde 100 derecede 8 dakika pişiriyoruz.
* Balıklarımız pişerken, limon ve zeytinyağını  hızlı hızlı çırparak karıştırıyoruz. Böylece kıvamlı bir karışım elde ediyoruz.
* Balığı servis edeceğimiz tabağımızı hazırlıyoruz.  Labne-hardal sosundan birer kaşık alarak, hafif yumurta şekli verip tabağımızın karşılıklı iki tarafına yerleştiriyoruz. Sonra spatüla yardımıyla karşılıklı duran iki sos topunda az miktarı tabağın ortasına doğru çekiyoruz. Fırından çıkardığımız somonu tabağın ortasına yerleştiriyoruz. Üzerine zeytinyağ sosumuzu gezdiriyoruz. Ve dereotu -maydonozla süslüyoruz. Nefis bir tat, bayılacakasınız. Ben yanına aşığı olduğum Bozcaada -Çamlıbağ Vasilaki şaraplarından öneririm.
Afiyetle kalın.
 

çiğdem durukan@NORWEGIAN SEAFOOD COUNCIL
 
çiğdem durukan@NORWEGIAN SEAFOOD COUNCIL



AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...