20 Kasım 2012 Salı

BISCOTTI di PRATO / CANTUCCINI

Bu harika çikolatalı büsküvilere bayılacaksınız.İsmi de çok hoş geliyor kulağa. Italya'nın Prato kentine özgü aslında badem kullanılarak yapılan nefis, kahve yanı servis edilen bisküviler... Ben sadece Biscotti olarak biliyordum, ama biraz araştırınca Prato kentine özgü olduklarını gördüm. Hatta isminin özü orta çağ Latince'sinden geliyor, biscoctus ; yani aslında iki-kez pişmiş-fırınlanmış demek (twice-baked )daha fazlası için Wikipedia'yı ziyaret ediniz. Şimdi gelelim tarife; unutmadan tarif Lezzet dergisinin Çikolatalı Tarifler kitabından... Malzemeler: * 3,5 su bardağı un * Yarım su bardağı kakao * 1 paket kabartma tozu * 2 yumurta * 100 gr oda ısısında tereyağ * Yarım bardak dövülmüş ceviz, badem,fındık ( hangisini isterseniz ) * Yarım su bardağı çikolata rendesi yada ince kıyılmış çikolata * Yarım su bardağı beyaz şeker * Yarım su bardağı esmer şeker Üstü için * 100 gr bitter çikolata * 50 gram beyaz çikolata Yapılışı : * Önce unu eleyerek derin bir kaba alıyoruz, içine yarım su bardağı kako ve kabartma tozunu atarak karıştırıyoruz. * Ayrı kapta yumurta ve şekeri çırpıyoruz. İçine tereyağını atarak çırpmaya devam ediyoruz. * Bu karışıma unlu karışımı ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. * Çikolata parçacıklarını ve cevizi de ekleyerk iyice yoğuruyoruz. Biraz kıvamlı bir hamur olacak, o yüzden bu noktadan sonra blenderlar yoruluyor, bilek kuvvetine dayanıyoruz. * Hamuru ikiue bölerek , iki uzun ve kalın çubuk yapıyoruz. Bunları yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine koyuyoruz. * Daha önceden ısıttığımız 160 derecelik fırında 20 dakika pişiriyoruz. * 20 dakikanın sonuında fırından çıkararak hafif soğuduğunda ,nemli bir bıçak yardımıyla verev keserek, tekrar fırına atıyoruz ve bir 10 dakika daha pişiriyoruz. * Fırından çıkınca soğuması için dışarda bekletiyoruz. * BU arada bitter çikolata ve beyaz çikolatayı ayrı ayrı benmari usulü eritiyoruz. * Soğuyan biscottileri erimiş çikolataya batırarak üzerine ceviz serpiyoruz.Yağlı kağıt serdiğimiz bir tepside buzdolabında soğutuyoruz. * Çay veya sıcak bir fincan kahveyle keyfini çıkarıyoruz. * Afiyet olsun

PEYNİRLİ KEK

Bu hafta okulumuzun 1 haftalık ara tatili var...O yüzden fırsat bu fırsat diyerek çalışmaya başladım...:) Buyrun mutfağa....
Malzemeler: * 3 yumurta * 3,5 su bardağı un ( elenmiş ) * Yarım su bardağı sıvıyağ * 75 gram eritilmiş margarin *1 paket kabartma tozu * 1 su bardağı yoğurt * 500 gr yumuşak beyaz peynir * Kuru nane ve fesleğen 1er yemek kaşığı ( isterseniz ince kıyılmış maydonoz veya dereotu da kullanabilirsiniz. Yapılışı : * Önce yumurtayı blender yardımıyla çırpıyoruz. *Daha önceden erittiğimiz ve bir kenarda ılımış olan margarini ekliyoruz. *Ardından yarım su bardağı sıvı yağ,1 su bardağı yoğurdu ekleyerek tekrar çırpıyoruz. * Bu karışımdan 4 yemek kaşığı kadar bir kaseye alarak, kenara ayırıyoruz. * Unu,tuzu,peyniri, kabartma tozunu,kuru nane ve fesleğeni ekleyerek bir güzel yoğuruyoruz. Kıvam hepimizin bildiği ; kulak memesi ...usta pasta börekçiler bu tanıma kızıyor ama , galiba en iyi anlatan bu ifade hamurun yumuşaklığını. * Fırın tepsisini yağlıyoruz ve üzerine çok az un serpiyoruz;yapışmaması için. * Kek hamurumuzu tepsiye yayıyoruz. *Kenara ayırdığımız karışımı da en üste bir güzel sürüyoruz. Parlaklık ve yumuşaklık veriyor. * Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun....

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...