20 Ocak 2012 Cuma

SARIMSAKLI KÖFTE-FELLAH KÖFTESİ



Mersin ve Adana'da sarımsaklı köftesiz bir hanımlar günü düşünemezsiniz bile.Aslında kolay ama bir o kadar da zor bir bulgurlu tariftir. Aslında zorluğu da , köfteleri minik minik yuvarlamak sadece ! Ee biraz vakit alıcı, ama o tat için her şeye değer doğrusu; İşte tarifi :

Malzemeler:

* 1 kase ince köftelik bulgur
* 1 kase un
* 3 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 demet maydonoz
* 2 limon
* 6-7 diş sarımsak
* Yarım çay bardağı zeytinyağ
* 1-2 tatlı kaşığı kimyon
* 1-2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :

* Önce bulguru kaynar suyla ıslatarak yumuşaması için 20-25 dakika bekliyoruz.
* Derin bir kapta , 1 kase unla bulguru iyice karıştırarak yoğuruyoruz. Arada kıvamı kontrol ederek biraz kaynar su ekleyip iyice macun kıvamına getirebiliriz.İçine kimyon ve tuzu da ekleyerek iyice yoğurup,minik minik top köfteler yapıyoruz ve köftelerin ortasına , küçük parmağımızla bastırarak minik bir çukur açıyoruz.Kaynar suda köftelerimizi haşlıyoruz ; yaklaşık 3-4 dakika ve kevgirle çıkararak çukur bir servis tabağında dinlendiriyoruz.
Ayrı bir tavada zeytin yağını ısıtıp içine havanda dövdüğümüz sarımsakları atıyoruz ve hızlı hızlı 1-2 dakika pişiriyoruz. Daha sonra salçalarla beraber 2-3 dakika daha pişiriyoruz. İçine 2 limonun suyunu ekliyoruz. Köftelerimizi kaynattığımız sudan bir kepçe alarak salçalı sosumuza katıyoruz.Bir demet maydanozu ince ince kıyarak sosun içine atıyoruz. Ve servis yapıyoruz. Afiyet olsun !! Kimyon ve limon yoğunluğunu ağız tadınıza göre ayarlamanız en güzeli ..

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...