4 Temmuz 2011 Pazartesi

Mersin Kısır !! Bol nar ekşili.........


Yaz yemekleri( atıştırmalıkları ) deyince ilk aklıma gelenlerden...Öğlen,akşam üstü ya da akşam servisleri için harika..yanına da koca bir bardak bol buzlu ayran !
Malzemeler klasik kısır malzemeleri;
bulgur,soğan,maydanoz,taze nane, taz soğan,tuz,nar ekşisi,zeytinyağı,domates ve biber salçası...yalnız tek farkı, şu mora çalan biber salçalarından,Mersin ve güneye özgü...Bulguru kaynar suyla ıslatıp dinlendirdikten sonra, ilk olarak ince ince kıydığımız kuru soğan ve biber salçasıyla bir güzel yoğuruyoruz.Sonra küp küp doğradığımız domatesleri,hafifçe suyunu sıkarak, bulgura ekliyoruz. Bol maydonoz ve nane alarak hafif irilikte doğruyoruz ve ekliyoruz.Tuzunu, nar ekşisini ve sızma zetinyağını ekliyoruz. Yanına marul yaprakları veya bizim Mersin'de yaptığımız gibi haşlanmış yaprakla servis ediyoruz. Yaprak kullanmanızı özellikle tavsiye ederim. Biz yaprağın içine bir kaşık kısır koyar ve onu hafifçe dürerek yeriz. Yaprağın kendi ekşiliği de çok hoş bir tat verir. Deneyin bakalım beğenecek misiniz ?

TARATOR


Kalamar olur da yanında tarator olmaz mı ? Bu sefer tarator kızımın elinden ....Kıvamını da öyle güzel ayarladı ki !! İşte tarifi:

Malzemeler:
5-6 dilim bayat ekmek
3 diş sarımsak
6-7 kaşık koyu kıvamlı yoğurt
Tuz,zeytinyağ
Bir yemek kaşığı ceviz ( biz bu sefer ceviz koymadık; ama harika olur cevizli tarator )

Yapılışı:
Bayat ekmeklerimizi blenderda bir güzel çekiyoruz.
Derin bir kaba blenderda çektiğimiz ekmekleri ve yoğurdu koyup, bir güzel karıştırıyoruz.Kıvamı size bağlı, biz koyu kıvamlı tercih ediyoruz. Ezdiğimiz sarımsakları, bir çay kaşığı zeytinyağını ve bir tutam tuzu ve cevizleri ekleyerek, servis ediyoruz. Ve kalamarları bandıra bandıra yiyoruz.
Afiyet olsun :D

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...