6 Temmuz 2013 Cumartesi

SUSAMLI KITIR - SUSAMLI SİMİT ANNEANNE TARİFİ



Kızımın elinden başka bir ANNAANE tarifi. Kıtır, kıtır. Çayın yanına harika bir arkadaş.
Malzemeler :
* Yarım paket SANA ( annaane tarifi ya, mutlaka SANA yağ olacak ! )
* Yarım çay bardağı sıvı yağ
* Yarım su bardağı yoğurt
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 yumurta sarısı ( sarısı içine , akı dışına )
* 1 paket kabartma tozu
* Alabildiği kadar un
Yapılışı :
*Derin bir kaba bütün malzemeleri sırasıyla koyuyoruz ve kulak memesi kıvamında bir hamur yapıyoruz.  Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, istediğimiz şekli ( simit-lokma ) veriyoruz.Önce yumurta akına sonra da susama buluyoruz. 170 derecede 25-30 dakika pişiriyoruz.

Anneden kalan her tarifin başka bir tadı vardır. Başka kokar anne tarifiyle yaptıkların, tadı başkadır, görüntüsü başkadır. Bu tarifler de beni çocukluğuma , annemin mis kokulu mutfağına götürür hep. Mutlaka olması gerek  dediği şeyler vardı, mesela bir SANA yağ ! Olmadan olmaz, imkansız ! Komili Riviera ve Sızma Zeytinyağı, Baldo pirinç, mutfakla ilgili şimdi aklıma gelenler. Onun dışında Eyüp Sabri Tuncer Limon kolonyası, Mintax ( Mintaxla canım Mintaxla ! )Hacı Şakir Lavanta Sabunu, Vernel , Tursil , Omo,  dolapların içindeki lavanta kesecikleri, başka neler vardı ? Mahalleden....Eskici Tabakçı Cemil...Eskiden sokak aralarında 'Eskiiciii' diye bağıran eskiciler vardı, arada buralarda da hala görüyorum ; tabakçı Cemil amca da bizim mahallenin eskicisiydi. Eskileri verirdiniz. Adı neden Tabakçı Cemil derseniz , o zamanlarda yurt dışından ithal herhangi bir şey bulmak çok zordu ve bu Tabakçı Cemil amca Kıbrıs'tan değişik değişik tabaklar getirir satardı.

Bir kandil simiti tarifinden nerelere gittim ...Sevgiyle kalın.
Afiyet olsun.
 

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...