4 Kasım 2013 Pazartesi

PATLICAN KEBAP



Mersin ve Gaziantep'te çok yapılan bir yemektir. Annem öyle bir yapardı ki, nerdeyse yerken tepsinin dibini sıyırırdık. Tadı bir başka oluyor, denemenizi tavsiye ederim. Aslında mümkün olsa da odun fırınında pişirsek !
Malzemeler :
*7 patlıcan
*500 gram köftelik  kıyma
* 5 dilim bayat ekmek içi
* 1 yumurta
* 1 adet kuru soğan
* 4-5 dal maydanoz
* tuz-karabiber-kimyon ( 1er çay kaşığı )
*6-7 domates
*6-7 adet yeşil biber
* Yeteri kadar çöp şiş
Sosu için :
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 su bardağı su
* Yarım çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı :
* Önce bayat ekmekleri suyla hafif ıslatıp, yumuşatarak bir kenarda bekletiyoruz. Kıymanın içine bir kuru soğanı rendeliyoruz, tuz, karabiber, kimyon, yumurta, ince kıyılmış maydanozu ve en ekmekleri ekleyip bir güzel yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz köftemizin çukur bir kaba alıp, üstünü kapatarak buzdolabında 40 dakika kadar dinlendiriyoruz.
* Patlıcanları kabuğunu soymadan iri halkalar halinde dilimliyoruz ve tuzlu su  içinde dinlendiriyoruz. Bu arada kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak iri köfteler yapıyoruz.15-20 dakika sonra patlıcanları  iyice süzüp kurulayıp, çöp şişlere, bir patlıcan, bir köfte şeklinde diziyoruz. Domates ve biberleri iri doğrayarak tepsiye yerleştiriyoruz.
* Sosumuzu yapmak için domates salçası, su ve zeytinyağını karıştırıyoruz. Ve tepsideki malzemelerimizin üstüne ekliyoruz.  Eğer daha sulu olmasını isterseniz sosu iki bardak suyla hazırlayabilirsiniz.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerini folyo ya da yağlı kağıtla kapatarak 40 dakika pişiriyoruz.
Asıl olarak yuvarlak tepsiye sıkı bir şekilde dizilerek yapılan patlıcan kebabı, yuvarlak tepsim olmadığı için çöp şişlere geçirerek yaptım.
Afiyet olsun.
 

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...