4 Mart 2012 Pazar

EKMEKTE YUMURTA


Ekmek üzerinde bir şeyler pişirip kızartmaya bayılıyorum. Bu pazar günü çavdar ekmeği üzerinde yumurta yaptım. Çevresini başka ekmek üstü malzemelerle süslemeyi de ihmal etmedim elbette !
Yapılışı çok basit !
* Çavdar ekmekleri üzerine tereyağ sürerek üzerine istediğimiz malzemeyi koyuyoruz, sucuk , sosis, jambon, salam, domates, hellim peyniri ne isterseniz.
* Yumurtayı da ekmek üzerine kırarak yerinden kaymaması için etrafını sucuk gibi herhangi bir başka malzemeyle destekliyoruz.Üstüne tuz ve taze çekilmiş karabiber dökerek tatlandırıyoruz.
* 200 derece fırında 20 dakika pişiriyoruz.
* Koca bir demlik çayla sofraya oturuyoruz.... Afiyet olsun !!

İSTİRİDYE MANTARI VE FRENCH TOAST



İstiridye mantarı kenarları hafif dalgalı görünümüyle gerçekten de istiridyeye benziyor.Yurt dışında çok kullanılan bir mantar türü; bizde de artık pazarlarda görebiliyoruz. Ben dün İhsaniye pazarı'ndan ; kilosunu 10 Lira'ya aldım. Çok lezzetli ve çok kolay temizleniyor. Önce iyice yıkıyorsunuz sonra küçük bir fırça yardımıylahafifçe bastırarak alt kısımlarını temizliyorsunuz.Limon suyun içinde de 10 dakika kadar dinlendiriyoruz. French Toast aslında bizim çok iyi bildiğimiz yumurtalı ekmek !Ama üzerine farklı karışımlar ve soslarla servis ediliyor.Avrupa'da özellikle yemeklerden önce başlangıç lezzeti olarak sunuluyor.
Malzemeler :( ekmek için dip sos )
* 6 dilim tam buğday / çavdar ekmeği ( dilimlenmiş yüzeyin geniş olması lazım )
* 2 yumurta
* 1 su bardağı süt
* Tuz- Karabiber

Mantar Sote için:
* 2 adet ince kıyılmış kuru soğan
* 2 buket istridye mantarı ( bir kökten 2-3 tane çıktığı için buket demeyi tercih ettim )+ 9-10 adet iri beyaz mantar ( kültür mantarı)
* 1 kutu krema ( 150 gr )
* Taze kekik dalları
* Tuz- taze çekilmiş karabiber
* 1 su bardağı konyak - tercihe göre beyaz şarap ( ben beyaz şarap kullandım - konyak yada şarap kullanmadan da yapababilirsiniz; her iki türlü de çok lezzetli )

Yapılışı :

* Önce yumurtayı sütle çırpıp, tuz ve biberle tatlandırıyoruz.
* Tavaya biraz biraz tereyağı alarak ; yumurtalı sosa batırdığımız ekmekleri tavada kızartarak bir fırın tepsisinde dinlendiriyoruz.

* Ayrı bir tavada ince ince kıydığımız soğanları 1 çay bardağı zeytinyağda soteliyoruz.
* Kokusu çıkınca içine , kalın doğradığımız mantarları ekliyoruz. ve karıştırarak pişiriyoruz.
* Mantarlar suyunu salıp çekene kadar ara sıra karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz; bu arada taze kekik dallarını ekliyoruz; isterseniz kekikleri ince kıyarak da koyabilirsiniz.
* Kremayı ekliyoruz; bir iki dakika kremayla pişirdikten sonra şarabı / konyağı ekliyoruz; tuz-karabiberle tatlandırıyoruz ve karışım tekrar yoğunlaşana kadar kısık ateşte pişirip altını kapatıyoruz.
* Ekmekleri 10 dakika 150 derecelik fırında ısıtıyoruz.
* Isınan ekmekleri servis tabağına alarak ,üstüne mantar soteyi koyarak servis yapıyoruz.
* Afiyet olsun.

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...