24 Haziran 2012 Pazar

YAPRAK SARMA


Bahçedeki asmamızdan topladığımız yapraklarla güzel bir yaprak sarması yapalım demiştik. ( Diyetten önce ) İyiki de yapmışım, bir süre sadece fotoğraflara bakacağım çünkü. Yapraklar tencerede piştikten sonra , ben bir de onları kapaksız bir Borcam'a alır fırında azıcık üstlerini kızartırım. Daha bir güzel geliyor tadı o zaman. Malzemeler: * Asma yaprakları Ölçüler ne kadar çok yaprağınız olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. 50 adet kadar sarma için ; * 1,5 su bardağı pirinç * 1 büyük soğan * 4 domates * 1 yemek kaşığı domates salçası * 1 yemek kaşığı biber salçası ( Mersin-Hatay tarafındaki mor renkli biber salçasından bulursanız harika olur ! ) * 1/2 demet maydanoz * 1/2 demet taze nane * 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber * 1 tatlı kaşığı kuru nane * Karabiber * Tuz * 1 çay bardağı su * 1/2 çay bardağı zeytinyağ * 2 su bardağı sıcak su Yapılışı * Taze yaprakları yıkadıktan sonra, derin bir tencerede, limonlu ve tuzlu suda 3-4 dakika kadar haşlıyoruz. * Pirinçleri iyice yıkayarak derin bir kaba alıyoruz. * Domatesleri ve soğanı rendeliyoruz. * Nane ve maydanozları da ince ince kıyıyoruz * Domates ve biber salçalarını da ekleyerek şöyle bir karıştırıyoruz. * Tuz ve baharatlarla tatlandırıyoruz. * İçine bir çay bardağı suyu da ekleyerek , tekrar karıştırıp yaprakları sarmaya başlıyoruz. * Tencerenin dibine az miktarda zeytinyağ koyuyoruz. * Asmanın kıvrık kıvrık olan dallarını tencerenin dibine döşüyoruz. * Yaprakları tencereye yerleştirirken, yaprağın tam başından kopardığımız kısa kısa dalları da atmıyoruz. Onları da aralara serpiştiriyoruz.Çok güzel bir ekşi tat verdiğini göreceksiniz. * İsterseniz pişerken içine ince kesilmiş limon dilimleri de koyabilirsiniz. * Ben pirinci çiğden koyarım, ama isterseniz , iç malzemeyi kısa bir süre pişirebilirsiniz. * Yaprakları tencereye yerleştirdikten sonra üstüne yaprakların açılıp dağılmasını engellemek için porselen bir tabak yerleştiriyoruz ve 2 subardağı sıcak suyu ekliyoruz, kısık ateşte-mutlaka arasıra kontrol ederek pişiriyoruz.Ortalama olarak 40 dakika da pişecektir. * Daha sonra isterseniz bir fırın kabına alarak ağzı açık olarak biraz daha pişirip yaprakları hafif yakabilirsiniz. ( Tabii isterseniz doğrudan bir fırında da pişirebilirsiniz. * Piştikten sonra isterseniz ; Mersin usulü , üzerine zeytinyağda sarımsak ve nane yakarak ve limon suyu ekleyerek oluşturacağınız sosu ekleyebilirsiniz. Bu durumda en az 30-40 dakika dinlendirirseniz tadına tad katarsınız. * Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...