19 Ekim 2009 Pazartesi

Sarmısaklı Köfte

Biz Mersinliler bulguru çok severiz. İşte sarmısaklı köfte de , bulgurla yapılan bir ikramlık. Hem soğuk,hem de sıcak yenebilir.

Malzemeler:
Köftesi için:
1) 1 çorba kasesi ince bulgur.
2) 1 çorba kasesi un
3) Kimyon
4) Tuz

Sosu için
1) 2 yemek kaşığı biber salçası
2) 3-4 diş sarmısak
3) Yarım demet maydonoz
4) 2-3 adet limon
5) 2 çay bardağı zeytinyağ
6) Tuz

Şimdi yapalım.

a) Önce ince bulguru 3-4 bardak sıcak suyla ıslatıyor ve şişmesi için 15 dakika kadar bekletiyoruz.
b) Unu iyice ıslattığımız bulgura yavaş yavaş ekleyerek, hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz; bu arada bulgurun yoğurulurken dağılmaması için gerekirse bir iki çay bardağı sıcak su ekliyoruz.Tuzunu da yoğurmadan önce serpelim.
c) Yaptığımız bulgur-un karışımı bezeden küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,onları avucumuzla top köfteler haline getiriyor ve köftenin ortasına hafifçe serçe parmağımızı bastırarak minik çukurlar oluşturuyoruz.
d) Artık köftelerimizi haşlayabiliriz. Geniş bir tencerede,kaynar suda köftelerimizi yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar haşlıyoruz. Sonra bir kevgir yardımıyla, köftelerimizi hafifçe ılıması için geniş bir kayık tabağa alıyoruz.
e) Şimdi sosumuzu yapalım.
Sarmısakları havanda döverek, bir tavada ısıttığımız zeytinyağımızın içinde kokusu çıkana kadar pişiriyoruz. Üzerine iki yemek kaşığı biber salçasını da ekleyerek 2 dakika kadar ocakta tutuyoruz. Daha sonra hazırladığımız limon suyunu ve kimyonu ekleyerek kısa bir süre kaynatıp ocaktan alıyoruz.
f) Köftemizi servis yapmak istediğimiz kaba alıp,üzerine sosunu gezdiriyoruz ve maydanozla süslüyoruz.

Afiyet olsun :)

3 yorum:

  1. Ik vergat mijn guzel olmuş weinig blog verdwenen. Misschien iets van u weer yazarim alip inspiratie. In de tussentijd, welke termijn ik wil dit doen Bulgurlu kofteyi Insallah kismet gebeurt binnenkort.
    gonderiyorum mijn liefde ..
    Muzeyyen

    YanıtlaSil
  2. I would be happy with a Turkish translation:)) Happy that you like it :)

    YanıtlaSil
  3. Bu sarimsakli köfte her derde deva olabilen tadı yıllarca damağınızdan çıkmayan muhteşem bir şeydir. Ama yapabilmek, kıvamını tutturabilmek için gerçekten usta olmak lazım. Ben işte bu ustanın sarımsaklı köftesini yemiştim. Unutulmaz bi şey.
    Evrim

    YanıtlaSil

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...