20 Ekim 2013 Pazar

BEYPAZARI PAZARLARI,SEBZE KURULARI, BAHARAT CÜMBÜŞÜ



Bizim yoğun bayram trafiğinin duraklarından biri de Beypazarı'ydı. Bu sefer iyice gezdik Beypazarı'nı. Turistik bölgenin içindeki dar sokakları, aktarları, köylü pazarını ve sanat atölyelerini ve konakları....Mutlaka gitmelisiniz derim. Çok cıvıl cıvıl, insanın içini ısıtıyor. Yerli - yabancı bir çok turist vardı yine. Bu sefer Beypazarı Güvecinin yanına bir de Beypazarı havucunu ekledik. Meğer Beypazarı'nın havucu çok meşhurcum. Gittiğimiz gün tesadüf oranın köylü pazarı günüymüş , biz de kendimize bir iki kilo havuç aldık, hmm gerçekten son zamanlarda pazarlardan aldığımız havuç sadece turuncu rengiyle havuca benziyor, yani çoğunlukla bilirsiniz. Bu havuçta gerçekten havuç tadı vardı. Havuç reçeli de yapılıyormuş, ondan da aldık bakalım.
Aktar dükkanları ve çeşitli hediyelik eşyalar satan dükkanları gezerken, Nuray Hanım'la tanıştık. Kendisi aslen Ege'liymiş. Şu anda Yakup Ticaret isimli dükkanında kendi hazırladığı sebze kuruları, çeşitli baharat karışımları, doğal sabunlar ve daha bir çok şey satıyor. Kendisiyle bol bol sohbet ettik, Ege'den getirdiği doğal minik top kekiklere bayıldık. Dükkanda yok yok diyebilirim. Nuray Hanım güler yüzüyle size Beypazarı'nı anlatıyor.
Pazar yerinde Beypazar'lı hanımların yaptığı iğne oyaları ve cam üzerine ebru sanatıyla yaptıkları nefis kolyeleri görünce bayılacaksınız. Tek kelimeyle harikalar. Sanat galerilerinde ahşap işleri ve ebru  çalışmaları satılıyor, onlar da harika. Biraz daha uzun gezilmeli bir dahakine , hatta otel olarak hizmet veren o eski konaklarda kalmak isterim bir-iki gece, çünkü gece nasıl oluyor oralar gerçekten merak ediyorum, ışıl ışıldır eminim. Bakalım , göreceğiz.
 





Top Kekikler...Elinizle hafice eziyorsunuz, ve misler gibi kekik kokuyor her taraf, yemeklere de öyle koyuyorsunuz.
Konaklar- Tezgahlar

Konaklar

Ve sevgili kızım ve ben, Beypazarı'nındar sokakları- zengin pazarlarında...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...