13 Şubat 2014 Perşembe

Sesleri Saklama Enstitüsü

    Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çok güzel yayınları var. Bursa'nın ve dolayısıyla Osmanlı'nın tarihini anlatan, Bursa kent hayatıyla ilgili bilgiler veren,istatistiklerle kentsel hareketleri anlatan. Şu anda bunlardan birini okuyorum zevkle. Necmi Gürsakal'ın yazdığı Bursa'nın Oğlu İstanbul'un Babası adlı kitap Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan bu yana bu ihtişamlı devlete başkentlik yapan üç şehri anlatıyor. Bursa Edirne İstanbul. İşte Bursa'nın oğlu , İstanbul'un babası diye ifade edilen yer Edirne..
Kitabın içinde tarihsel bilgiler , anekdotlar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi ise SESLERİ SAKLAMA ENSTİTÜSÜ.
    Adı İrfan Değer ; 1940 yılında doğuyor ve 2010 yılında ölüyor. İrfan bir teyp tamircisi. Öyle iyi bir teyp tamircisi ki Almanlar bile onu tanıyor.... Bir tutkusu var İrfan'ın. Şehrin sesleri, iyi-kötü ses diye ayırmadan şehrin tüm seslerini kaydediyor...Arabaların sesleri, yağmurun sesi, rüzgarın sesi, çarşı pazardaki insanların koşturmalarının sesi, ezan sesi, aklınıza ne gelirse....Yıl yıl bunları arşivliyor. Bunu neden yaptığını soranlara da 'ileride lazım olur, özleyenler oturur dinler' diyor..........
    İşte bu sebeple bazı makamlara Sesleri Saklama Enstitüsü kurulması için dilekçeler bile vermiş İrfan Değer. Ve bir gün vasiyeti üzerine, arkadaşı kendine bıraktığı ses kayıtlarını alarak Bursa Kent Müzesi'ne gitmiş. Uzun toplantılar sonunda , Bursa Kent Müzesi bu kayıtları bünyesinde halka sunmuş. Kitaba göre şu anda Kent Müzesi'nde bu sesleri dinlemek mümkünmüş. Bir kaç yıldır , Kent Müzesi'ne gitmiyorum. Şimdi bu kitaptan sonra en yakın zamanda gidip İrfan Değer'in ses kayıtlarını dinleyeceğim.
    Bahsettiğim kitabı mutlaka edinmelisiniz derim, içi araştırmalarla dolu harika bir çalışma. Bursa Büyükşehir Belediyesi yayınlarını nereden edineceğinizi belediye hizmet noktalarından öğrenebilirsiniz.

 



1 yorum:

  1. evet maili göremedim. teşekkürler, ben de tarifbul'u inceledim. blogumu ekleyebilirim ancak kullanım koşulları sözleşmesini göremedim. Önce onu bir okumak isterim.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...