20 Eylül 2013 Cuma

OSCAR KEYFİ

Evimizin delikanlısı çılgın Golden Oscar, vakit bulsam da yaptıklarını yazsam herhalde 2-3 roman çıkarırım. Bugün de Oscar, çok formda olduğu günlerden birindeydi. Akşam eve biraz geç gelince normal olarak daha uzun süre yalnız kaldı evde. Geldiğimde enerji patlaması yaşıyordu zaten. Banyodan kaçırdığı tuvalet kağıdıyla adeta tüm evi konfeti yağmuruna tutmuş, mutfaktaki el havlusunu kaçırmış ve mor flip flop terliklerime de bayağı bir mesai harcamış...Varın gerisini siz düşünün. Tabi okuldan geldim yorgun argı... önce Oscar'ın yarattığı kaos ortamını düzenledim, arkasından bahçeye indik, küçük beyin ihtiyaçları için. Bahçe , toprak , çiçek ve etraftaki bizim kokusunu alamadığımız ama onun aldığı dişi arkadaş kokularını alınca , bana sokak-sörfü yaptırmaya karar verdi ! Uzun bir mücadelenin sonucunda kazanan tabiiki de insanoğlu oldu ; onu bahçeye geri soktum. Başladık, pembe beyaz topumuzla oynamaya, ben attım o getirdi, ben attım o getirdi, en sonunda pert oldu yorgunluktan ama  ağzındaki pembe topunu da bırakmadı. Minik ödül kurabiyeleriyle , onu yukarı çıkmaya ikna edebildim. Sevgili Oscar, yada arasıra dediğimiz gibi Oski , bazen de Oski-dog, yada Oskito, ya da nadiren OSKOROVSKİ nihayet eve çıktı...Eller ayaklar bir güzel silindi. Sonra anne mutfağa yemek yapmaya gitti. Bir fark etti ki ev sessiz....Evin sessiz olması eğer bir Golden'ınız varsa pek iyiye alamet değil. ya çorap yiyordur, ya tuvalet kağıdı kaçırıyordur, ya ağzında mavi oje şişesi çiğniyordur, ya balkondan mandal kaçırmıştır ya da yasak bölgelere girmiştir. Bugün bizim Oski'nin tercihi yatak keyfi yapmak oldu. Of Oscar Of ! Seni Çok Seviyoruz :)
 

FIRINDA KIYMALI PATATES



Serin havaların en sevdiğim yemeği. Bu, havalarla yemekleri bütünleme huyu sizlerde de var mı , çok merak ediyorum. Hava soğumadan çorba içilmez, kısır yazın iyi gider, pırasa yazın yenmez. Geçenlerde pazardaki arkadaşlar,' bu hafta sihirlitencere'de pırasa pişirmez misiniz?' deyince hemen işi yine havalara bağladım ' havalar biraz daha soğusun da öyle ' deyiverdim. İşte bu fırın patates de benim serin hava yemeklerimden. Haydi mutfağa !
Malzemeler:
*5-6 adet orta boy patates
* 4 domates, küp-küp doğranmış
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 5-6 adet yeşil biber
* 1 yemek kaşığı domates salçası ( ÖNCÜ )
* 1 tatlı kaşığı biber salçası  ( ÖNCÜ )
* 250 gram yemeklik kıyma
* 1/2 çay bardağı zeytin yağ
* 3- 4 yaprak taze reyhan yaprağı
*  tuz-karabiber
                                                                                Yapılışı :
* Patatesleri yıkadıktan sonra orta kalınlıkta yuvarak yuvarlak doğruyoruz. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt sererek patatesleri yerleştiriyoruz. Üstüne çok az sıvı yağ serpiyoruz. Ve 250 derecede ısınmış fırında hafif pişine kadar yaklaşık 20 dakika kızartıyoruz.
* Diğer taraftan 1/2 çay bardağı zeytinyağı tavaya koyuyor ve hafif ısınınca içine ince doğradığımız soğanları atıyoruz. Soğanların kokusu çıkınca kıymayı ekliyor ve kavuruyoruz. Küp küp doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Domatesler suyunu salıp , hafifçe çekince salçaları ekliyor ve iyice karıştırıyoruz. Tuz -karabiberini ekliyoruz.
* En son olarak reyhan yapraklarını  elimizle bölüyor ve kıymalı sosa katıyoruz.
* Kızarmış patatesleri bir fırın kabına alıyoruz. Üzerine bir kat kıyma döküyoruz. İkinci kat patatesleri koyuyoruz ve yine kıymayla kaplıyoruz en üstünü. Yeşil biberlerle süslüyoruz , reyhan yaprakları ekliyoruz ve  1 su bardağı sıcak su döküyoruz. Ağzını yağlı kağıtla kapatıyoruz , 200 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun
NOT :
Alüminyum folyoların sıcakta zararlı kimyasallar yaydıklarını duyduğumdan beri onun yerine yağlı kağıt kullanıyorum.
Fotoğraf  yemeğimiz fırına girmeden az önce çekildi, pişmiş hali maalesef görüntülenemedi !!! Fotoğraf çekme hazırlıkları yaparken sabote edildim :) Tekrar afiyet olsun.
 

 

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...