HÜRRİYET'TEN

5 Temmuz 2013 Cuma

SIKMA -AYRAN ( MERSİN'DEN )



Mersin ve civarına gittiğinizde bir çok yerde sıkma-ayran tabelaları görürüsünüz. Mersin-Tarsus-Adana  arasında, hatta biraz daha doğuya doğru ve Mersin-Erdemli-Silifke arasında yol üstünde ya yörük çadırlarında ya da çardaklarda köylü hanımlar bu sıkmaları hazırlar ve size sıcak sıcak-yanında buz gibi ayranla ikram ederler, tadına doyum olmaz. Kaç tane yediğinizi sayamazsınız bile. Sıcak yaz akşamları için alternatif bir akşam yemeği olabilir.
Malzemeler  :
*Açık ekmek ( lavaş ) , ev yapımı, saçta pişmiş açık ekmekler en güzeli. Daha hızlı olması için ben en ince açılmış, fırınlarda satılan köy lavaşlarını tercih ediyorum.
* 250 gram beyaz peynir
* Bir adet kuru soğan
* 1 adet küp şeker
* Maydanoz / Taze nane
* Tuz ( arzu edilirse - peynir o işi görüyor zaten)
* Yarım çay bardağı zeytinyağı ( arzu edilirse tereyağ )
Yapılışı :
*Soğan yarım ay şeklince ince ince doğranır ve bir küp şekerle bir güzel yumuşayana kadar pişirilir.
* İçine beyaz peynir rendesi atılır ve 1-2 dakika soğanla beraber pişirilir.
* İnce doğranmış maydanoz ve naneler eklenir, bir kez çevrilir ve ocağın altı kapatılır.
* Önceden ısıttığınız lavaş ekmeklerin içine peynirli içten konulur ve dürüm yapılır.
* Buz gibi ayranla ikram edilir.
( Sıkma; patatesli içle de yapılabilir )


**Beyaz peynirli sıkma içimiz

Afiyet olsun.