26 Aralık 2010 Pazar

EŞEK ARISI VE LAZANYA....DENEME 1

 

Herkese merhabalar,
Bu aralar fırında yaptığım herşeyi HAFİF KAHVERENGİLEŞTİRMEK gibi bir durumum var...Ama bugün başıma gelenlerden sonra,bugün için bir bahanem var. Öğlen saat bir civarı, kızım her zamanki gibi tenis antrenmanından geldi.Karnı acıktığı için ben de ona , sevdiği bol peynirli gözlemelerden yapmaya koyuldum. İçerisi duman olmasın diye de balkon kapısını açtım. Buzdolabına tereyağ almak için dönmemle ( kafamı çevirip )çığlığı basmam bir oldu. Boğazımı tutup avaz< avaz< bağırırken yerde kocaman bir eşek arısı olduğunu gördüm !! Sonuç bir eşek arısının saldırısına uğradım.Hem de boğazımdan....Ne gündü ama..Arabaya atladığım gibi en yakın tıp merkezine gittim..bir elimde buz torbası boğazıma bastırıyorum...diğer elimle araba kullanıyorum...Hemen bir serum, biraz da oksijen bağlayarak müşahade altına aldılar , 1 saat kadar....Meğer en tehlikelisi eşek arısı sokmasıymış...Şu anda iyiyim çok şükür Allahıma, ama çok korktum...Bir daha kimseye 'dilini eşşek arısı soksun demiyeceğim....Bunu da öğrenmiş oldum..
Şimdi gelelim LAZANYAYA... İyice emin olmak için sevgili PEPELA'NIN tarifine,DEVLETŞAH'IN sitesine ve sevgili arkadaşım FERAY'IN telefon desteğine başvurdum....Sonuç çok lezzetli, hemen farklı bir türü denemek için cesaret buldum kendimde....
Şimdi nasıl yaptığımı anlatayım :
Malzemeler :
* 16 yaprak lazanya - ben Barilla kullandım.
* 300 gr kıyma
* 2 kurusoğan
* 2 sarımsak
* 3 domates
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* Yarım çay bardığı sıvıyağ

Beşamel sos için;
* Paketin üstündeki sos ölçüleri az geldiği için 16 yaprak lazanyaya; ben ölçüyü arttırdım :)
* 12 yemek kaşığı zeytinyağ
* 6 yemek kaşığı un
* 4,5 su bardağı süt.
YAPILIŞI :
* Soğanları ince ince keserek zeytinyağında kavuruyoruz.
* İçine kıymayı da ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve karabiberini ekliyoruz.
*Küp küp kestiğimiz domateslerimizi, ve domates salçasını da ekleyerek domatesler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Altını kapatıp dinlendiriyoruz.

* Diğer tarafta Borcam'ı bir güzel yağlıyoruz. Bir kenara koyuyoruz.
* Beşamel sosumuzu hazırlıyoruz. Önce yağı biraz ısıtarak unu bir seferde içine koyuyoruz ve çok hızlı hareketlerle karıştırarak, kıvam almasını sağlıyoruz.Hafif kıvam aldığı zaman sütü ekleyerek hızlı hızlı karıştırmaya devam ediyoruz. Bu arada içine tuz ve karabiber de ekliyoruz.
Çok koyu olmamasına dikkat ederek altını kapatıyoruz.
* Borcam'ın ya da fırın kabımızın dibine önce bir kat beşamel sos sürüyoruz, sonra 4 yaprak lazanya yerleştiriyoruz, sonra tekrar beşamel sos ve üzerine kıymalı karışımı sürüyoruz,lazanya,beşamel sos, kıyma örüntüsünü takip ederek tüm lazanyalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz. En üstteki lazanyaların üzerine de bir kat beşamel sos sürüp- kaşar peyniri rendesi serpiyoruz. Ve 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
* Yanına da buz gibi kolayla midelerimize bayram ettiriyoruz :)
*
Posted by Picasa

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...