19 Ekim 2009 Pazartesi

Sarmısaklı Köfte

Biz Mersinliler bulguru çok severiz. İşte sarmısaklı köfte de , bulgurla yapılan bir ikramlık. Hem soğuk,hem de sıcak yenebilir.

Malzemeler:
Köftesi için:
1) 1 çorba kasesi ince bulgur.
2) 1 çorba kasesi un
3) Kimyon
4) Tuz

Sosu için
1) 2 yemek kaşığı biber salçası
2) 3-4 diş sarmısak
3) Yarım demet maydonoz
4) 2-3 adet limon
5) 2 çay bardağı zeytinyağ
6) Tuz

Şimdi yapalım.

a) Önce ince bulguru 3-4 bardak sıcak suyla ıslatıyor ve şişmesi için 15 dakika kadar bekletiyoruz.
b) Unu iyice ıslattığımız bulgura yavaş yavaş ekleyerek, hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz; bu arada bulgurun yoğurulurken dağılmaması için gerekirse bir iki çay bardağı sıcak su ekliyoruz.Tuzunu da yoğurmadan önce serpelim.
c) Yaptığımız bulgur-un karışımı bezeden küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,onları avucumuzla top köfteler haline getiriyor ve köftenin ortasına hafifçe serçe parmağımızı bastırarak minik çukurlar oluşturuyoruz.
d) Artık köftelerimizi haşlayabiliriz. Geniş bir tencerede,kaynar suda köftelerimizi yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar haşlıyoruz. Sonra bir kevgir yardımıyla, köftelerimizi hafifçe ılıması için geniş bir kayık tabağa alıyoruz.
e) Şimdi sosumuzu yapalım.
Sarmısakları havanda döverek, bir tavada ısıttığımız zeytinyağımızın içinde kokusu çıkana kadar pişiriyoruz. Üzerine iki yemek kaşığı biber salçasını da ekleyerek 2 dakika kadar ocakta tutuyoruz. Daha sonra hazırladığımız limon suyunu ve kimyonu ekleyerek kısa bir süre kaynatıp ocaktan alıyoruz.
f) Köftemizi servis yapmak istediğimiz kaba alıp,üzerine sosunu gezdiriyoruz ve maydanozla süslüyoruz.

Afiyet olsun :)

AMMAN

                Amman, Ürdün'ün başkenti ve kesinlikle çok farklı bir şehir. Düzensiz bir yapısı var, trafik karışık, sokaklar çok kalab...